Publikálta: Grósz Szilárd, a fotókat Nagy Gábor készítette

A kapuk előtt – Beszélgetés Gera Zoltánnal

Március 14-én Gera Zoltán 88-szoros válogatott labdarúgó, az FTC jelenlegi játékosa volt a Kreatív Szabadegyetem vendége Székesfehérváron, akivel Grósz István lelkész, az est házigazdája beszélgetett.

A Hiemer-ház házasságkötő terme ezúttal zsúfolásig megtelt. Az oldott, interaktív beszélgetés alatt, Zoli olyan titkokba is beavatta a jelenlévőket, melyekről eddig csak kevesen hallhattak.

Gyerekkorában édesapja volt a példaképe, aki még most 60 év fölött is aktív futball kapus, a Megye 3-ban. Belőle nem lett híres focista, ezért annak idején minden energiáját Zoliba fektette, reggeltől estig kint volt vele a grundon, ott tanította neki a futball alapjait.

Serdülő korát erősen meghatározta szülei válása, az addig alapvetően kedves, jó tanuló kisfiú élete negatív fordulatot vett.
16 éves korában már olyan deviáns életvitelt folytatott, hogy közel került a börtönhöz is. Édesapja invitálására az utolsó pillanatban elment a pécsi Hit Gyülekezetébe, ahol elmondta a megtérők imáját. Elmondása szerint éles fordulat állt be az életében, hiszen minden negatív szokását (szipu, cigaretta, verekedés …stb) megutálta. Lassan visszatért az ereje is, az edzők újra felfedezték, és hamarosan a legnépszerűbb magyar klub, a Ferencváros játékosa lett.

Zoltán 2004 óta házasságban él Tímeával, két gyermekük van, Hanna és Jonatán (akit egyelőre még jobban érdekelnek a vonatok, mint a labda). Feleségét, Timit 1 évig figyelte, ahogy Budapesten a Hit Parkban a Gyülekezet kórusában dicséri az Urat, ám bátorsága nem volt odamenni hozzá. Amikor aztán mégis bátorságot vett, már az első találkozáson meg akarta kérni a kezét…

Gerának,még karrierje elején volt egy nagyon fontos ima az életében: “Istenem segíts meg, hogy híres focista legyek, hogy minél több embernek tehessek bizonyságot róla, hogy miképpen mentettél meg engem!”
Zoli mindenütt sikeres lett, bár a West Bromwich-ban első meccsén már az ötödik percben a kijelzőt nézte, hogy meddig tart még a mérkőzés, hiszen minden tagja fájni kezdett és az oxigén is hamar elfogyott.
Az első angliai év mégis csodálatosan alakult, beválasztották az év álomcsapatába, olyan nevek mellé, mint Lampard, Henry, Rooney vagy éppen Robben.

Angliában nagyon sok klubot keresztények alapítottak. A WBA és a Fulham, – ahol Európa-liga döntőt játszhatott -egyaránt keresztények alapította klub volt. A West Bromwich szlogenje a 23. Zsoltár,a legtöbb szurkoló mezére ki van pingálva, hogy az “Úr az én pásztorom.” Zoli erről mesélt is egy történetet. “2 évnek kellett eltelnie, miután rájöttem, hogy minden egyes gól után, amit csapatunk lő, a 23. zsoltárt énekli el a közönség.”
Ezen kívül a legtöbb egyesületnek saját lelkipásztora van, aki meghallgatja a játékosokat, és ha kell, imádkozik is velük.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy sosem az az igazán fontos, hogy ki hol futballozik, hanem az, hogy olyan emberek vegyék körül, akik képesek motiválni és kibontakoztatni a tehetséget. Edzőként Roy Hodgson számára az etalon. 2 év alatt annyit tanult tőle, mint előtte összesen a 10 év alatt. “Egy zseni, egy Angol úriember. Neki köszönhetem, hogy minden pozícióban megtanultam játszani.”

Az, hogy a magánéletében sokat segít nehéz sorsú embereken, számára teljesen természetes, normális dolog. Sosem akarja elfelejteni,hogy Ő maga milyen mélyről érkezett,és mindig álltak mellette emberek.

Szeret a hitéről beszélni, bár előfordul, hogy zrikálják emiatt az öltözőben, de általában minden társa tudja, hogy hol a határ.

A pályafutása végéről csak annyit mondott: “A Bajnokok Ligája még hiányzik az életemből, most pedig minden energiámmal a franciaországi EB-re készülök, továbbá szeretnék minden idők legidősebb válogatott labdarúgója lenni.”

A rendezvény után a vendégek hosszú sorokban állva kértek autogramot, illetve közös fotókat az est főszereplőjétől.

Galéria: