Lugosi Dániel Ali klarinétvirtuózzal beszélgetett Grósz István, a Kreatív Szabadegyetem október 31-i rendezvényén, Székesfehérvárott, a Hiemer Házban.
Sok érdekes kérdésre válaszolva mesélt Ali arról, hogy örökbefogadott gyermekként nőtt fel keresztény családban, amiért nagyon hálás szüleinek, és szintén kivételes tehetségű testvéreinek.
Elmondta, hogy néhány év zongorázás és sportolási kísérlet után 10 éves korában kezdett el klarinétozni, és 11 évesen már eldöntötte, hogy zenész lesz. Beszélt a rengeteg gyakorlásról ami sok lemondással járt, a mintegy 35 (!) versenyről melyen elindult, a lámpaláz legyőzéséről, színpadi élményeiről és kedvenc zeneszerzőiről.
Természetesen szó esett arról is, hogy 2014-ben a Virtuózok abszolút győztese lett, ami hirtelen óriási népszerűséget hozott számára. Ennek köszönhetően ma már a nemzetközi zenei élet legrangosabb színpadain is rendszeresen fellép.
Grósz István kérdésére Ali példaképe, Benkó Sándor is szóba került, illetve a dixiland, a jazz és a klezmer zene is, melyek egyik jellegzetes hangszere a klarinét.
Az est során rövid koncertre is sor került, Kovács Béla: Hommage á Kodály, és After You, Mr. Gershwin! című daradjait szólaltatta meg Lugosi Dániel Ali a HitKresz hallgatósága számára.
Publikálta: Bárány Zsuzsanna