Grósz István a Hit Gyülekezete lelkésze köszöntötte a vendégeket, majd Vargha Tamás parlamenti államtitkár, honvédelmi miniszterhelyettes nyitotta meg a rendezvényt. Köszöntőjében elmondta, hogy néhány éve megváltozott a világ és a keresztényüldözés nem történelem csupán, hanem a világ számos pontján ma is jelen van. “Szomorúsággal tölt el,hogy valahol valakiket a hitük miatt üldöznek, ezt nem nézhetjük tétlenül. Amellett,hogy megvédjük hazánkat és megteszünk mindent polgáraink biztonságáért, amellett erőnkhöz mérten segíteni szeretnénk azokat – elsősorban keresztényeket -, akik a világ azon részén élnek, ahol segítségre van szükség. “- mondta.

Diósy Anna a Demos Shakarian Örmény Kulturális Egyesület alelnöke az éppen 103 éve, 1915-ben történt örmény tragédia, népírtás példáján hívta fel a figyelmet korunk kihívásaira. A fiatal előadó hölgy az örmény diaszpóra leszármazottjaként és keresztényként személyesen is érintett a témában.

Azbej Trisztán az Üldözött Keresztények Megsegítéséért Felelős Helyettes Államtitkár előadása elején elmondta, hogy munkájuk, küldetésük személyes vonatkozásairól fog beszélni, leginkább abból a célból, hogy a hallgatóság elé tárja a cselekvés lehetőségét is.

Több, mint 80 országban tudnak keresztényüldözésről. Sokan tagadják, pedig jelenleg minden tíz vallása miatt üldözést szenvedő emberből nyolc keresztény. Legsúlyosabb helyzet jelenleg Észak-Koreában van, ahol pusztán a Biblia tartásáért is halálbüntetés jár!

Programjuk Nigériában indult. A magyar kormány úgy döntött, hogy segítséget nyújt a rendkívül nehéz körülmények között élő Észak-nigériai keresztényeknek, ám úgy gondolták az a helyes, ha nem pusztán banki átutalásban merül ki a segítség, hanem személyes látogatás keretében. Azbej Tristan tagja volt annak a teamnek, amely vállalta az utat Észak-Nigéria felé, az úgynevezett “Emberrabló völgyön” keresztül. (Azon a vidéken az emberrablás egy fekete iparág).

Egy nigériai egyházi vezető arra a kérdésre, hogy milyen segítségnek örülnek legjobban, ezt a választ adta: “Mindenfajta anyagi segítségnek örülnek természetesen, de az a tény, hogy fehér emberek eljöttek hozzájuk, vállalva az életveszélyt is, ez a legnagyobb segítség és legnagyobb megerősítés, amit kaphatnak!

Rendkívül megindító előadását fényképekkel és saját készítésű videókkal illusztrálta a Közel- Keletről, Sziriaról,Libanonról és Irakról, valamint az Afrikában kialakult állapotokról.

Azbej Tristan elmondta azt is, hogy amikor diszkriminálják, üldözik, gyilkolják a keresztényeket, akkor nem tesznek különbséget a különböző felekezetekhez tartozó hívők között. Az áldozatok között vannak ortodoxok, katolikusok, protestánsok és neoprotestáns Krisztushívő emberek egyaránt.

“A különböző felekezetű keresztények fontos, hogy ne az egymás közötti ellentétekbe mélyüljenek el, ne arra fecséreljék az energiájukat,hiszen ennél sokkal fontosabb, hogy megőrizzék magát a kereszténységet az egész világon!” – mondta a helyettes államtitkár.

Bemutatta munkájukat is, melyet az úgynevezett “Hungary Helps” keretein belül végeznek. A “Hungary Helps” program egy 2017-ben indított magyar kormányzati keretprogram, mely Magyarország szerepvállalását és segítségnyújtását szervezi a világ migrációs kibocsátó területein. Összefogja a korábban indult, és a jövőbeni – szegénység ellen, az emberi és kisebbségi jogokért, illetve a nemzetközi biztonság és stabilitás érdekében történő – segítségnyújtással kapcsolatos feladatokat.

Rendezvényünk a Demos Shakarian Örmény Kulturális Egyesület társszervezésében valósult meg, és magunk között köszönthettük az egyesület elnökasszonyát, Szobota Orsolyát is.

(fotók: Nagy Gábor)