A hírek frontvonalában: Németh S. Szilárd

 

 2015. Október 1-én Németh Szilárd, az ATV hírigazgatója volt a Kreatív Szabadegyetem vendége, akivel Grósz István, az est házigazdája beszélgetett

Sokadik alkalommal adott otthont a székesfehérvári Hiemer-ház házasságkötő terme a Hit Gyülekezete által szervezett Kreatív Szabadegyetem előadásának. Október 1-én is nagy érdeklődés előzte meg az előadást, melynek címe a „Hírek frontvonalában” volt. A házigazda teltház előtt intézte kérdéseit vendégéhez, aki azokat közvetlenül és a nem szakmai közönség számára is könnyen érthetően válaszolta meg.

Az ATV hírigazgatója már gyermekként érdeklődött a közélet történései felé és szobája falait kortársaival ellentétben nem mesehősök poszterei díszítették, hanem a parlamenti pártok választási plakátjai. A közéletbe szülei ez irányú aktivitása révén is volt alkalma belekóstolni és nem volt ismeretlen számára a rendőri jelenlét vagy éppen a demokratikus tüntetések hangulata. Már fiatalon elhatározta, hogy a közélettel és lehetőség szerint újságírással fog foglalkozni.

Az újságírással a HETEK című hetilap sportrovatának szerkesztőjeként került kapcsolatba, de érdeklődése továbbvitte őt a politikai híradás irányába. Előbb az ATV belpolitikai rovatának munkatársa lett, majd idővel felkérést kapott a csatorna hírigazgatói pozíciójának betöltésére.

A hallgatóság betekintést nyerhetett a hírek útvonalába, kezdve azt a hírek megszületésétől egészen a képernyőn való megjelenésig. Megismerhette, hogy a híreknek alapvetően két fő fajtája van. Az egyik, amire fel lehet készülni, mert a csatorna meghívást kap a várható eseményekre, arról szóló tájékoztatókra. A másik típus, amire nem lehet felkészülni, mert azok nem várt eseményeken alapulnak. Ezekre a televízió stábjának kell a lehető leggyorsabban reagálnia és eljuttatni azokat a nézők otthonába. Egy speciális hírfajta is létezik ezeken kívül, ami úgymond „házhoz jön”. Ezek a hírek általában lakossági bejelentések vagy éppen más csatornák felajánlásának következtében kerülnek az ATV birtokába.

Grósz István kérdéseire adott válaszokból az összegyűltek megtudhatták, hogy az ATV annak ellenére lett Magyarország egyik vezető hírcsatornája, hogy az állami és a kereskedelmi televízióknál jóval szerényebb költségvetésből kell gazdálkodnia. Mindazáltal nézettség tekintetében gyakran maga mögé utasítja a nála jóval nagyobb és nem ritkán nemzetközi háttérrel rendelkező csatornákat is. Felméréseiket a felnőtt lakosság köreiben végzik és az adatokat a független nézettségi mutatók is alátámasztják. Legsikeresebb műsoruk a Kálmán Olga által fémjelzett Egyenes Beszéd, ami többek között attól is közkedvelt, hogy a belpolitika minden egyes szereplőjét kamera elé ültetik, párttól, politikai beállítottságtól függetlenül.

Sikerük egyik alappillére, hogy nem hagyják figyelmen kívül a nézők igényeit és nem engedik, hogy a csatorna eltávolodjon az emberek érdeklődésének tárgyától. A reklámokban sem engednek teret annak, ami nem felel meg a csatorna értékrendjének. Emellett műsorukat nem csak a televízióban sugározzák, hanem azok online is elérhetőek, és percről percre frissülnek.

A konkurens televízió-társaságokkal jó viszonyt ápolnak így előfordul, hogy technikai eszközökkel kölcsönösen segítik egymást egy-egy közvetítés alkalmával.

Az ATV az egyéb hírcsatornákhoz képest érzékenyebb az Izraelben és Közel-Keleten történő eseményekre és kiváló perspektívát kínál azok számára, akik Izrael geopolitikai vonatkozásaiba kívánnak bepillantást nyerni. A hírszerkesztők figyelmét természetesen nem kerülik el a hazai zsidóságot érintő történések sem. Kiemelkedő sikerként könyvelheti el a csatorna, hogy Angela Merkel kancellárasszony holokauszt megemlékezés céljából történő látogatását kizárólag az ATV közvetíthette.

Az est során a párbeszédbe aktívan is bekapcsolódhatott a nézőközönség, melynek következtében további izgalmas részleteket ismerhettünk meg a televíziózás hátteréről. A beszélgetés hátterében az ATV legjobb felvételeinek montázsa futott és tette még emlékezetesebbé a részvevők számára a rendezvényt.

 

 

 

(a beszámolót Nagy Zoltán készítette)