Házasság tartósítva címmel Pénzes Zoltán családterapeuta és felesége, Piroska tartott előadást szabadegyetemünkön. Az alábbiakban a jelenlevők kérdéseire adott válaszokból teszünk közzé néhányat.

1.Van-e tapasztalat azt illetően, hogy melyik életkorban kötött házasságok a legsikeresebbek, legtartósabbak?

Ha beszélhetünk ideális életkorról a házasságkötést illetően, akkor férfiaknál a 28-33, nőknél a 22-25 éves kor tűnik a legideálisabbnak. Az alábbi felmérés igen beszédes, sok más témában is választ ad például a posztadoleszcencia (elhúzódó gyerekkor), válás … kérdésekre is.

Házasság tartósítva Pénzes Zoltán -  Hit Gyülekezete Székesfehérvár HITKRESZ

Házasság tartósítva Pénzes Zoltán – Hit Gyülekezete Székesfehérvár HITKRESZ

 

2. Vannak-e különbségek az Európai Unió különböző országain belül a házasságot érő kihívások tekintetében?

Ismereteim szerint nagy különbségek a „kihívások” területén nincsenek miközben tradicionális, kulturális… különbözőségek természetesen megfigyelhetők. Érdekes megállapítást tesz Stephanie Coontz A házasság átalakulása a világtörténelem során című könyvében. A szerző álláspontja szerint a házasság nem fog eltűnni, de a jelenlegi életmódunk arra enged következtetni, hogy a házasság már soha nem fogja betölteni a szex, gyermeknevelés, az anyagi forrásoknak a generációk közötti átcsoportosítása vagy a nemek szerinti munkamegosztás szabályozása terén betöltött korábbi szerepét. A párkapcsolatok terén megfigyelhető változások olyan gyorsak, hogy nem tudni melyek azok az elemek, amelyek egy új rendszer elemeit tartalmazzák és melyek az átmeneti periódus termékei. Egy dolgot a szerző biztosra tart: a házasság, család már soha sem lesz olyan, mint volt.

A változások valóban gyorsak, de nem szabad elmennünk amellett a tény mellett, hogy a fiataljaink túlnyomó többsége ma is házasságban, családban gondolkodik…

3. A házasság előtti együttélés, élettársi viszony növeli vagy rontja az esélyét a tartós házasság kialakításának?

Egyértelműen rontja. Állításomat megint egy kutatásra alapoznám. Egy amerikai-ausztrál tanulmány szerint, 1000, 18 és 34 év közötti párt kérdeztek meg, milyen változást hozott életükbe a házasság előtti összeköltözés. Az eredmény meglepő, nem működik a „lakva ismerjük meg egymást”. A megkérdezett párok közül 60% azért költözött össze, hogy többet legyenek együtt, 19%, hogy spóroljanak az albérleten vagy az anyagiakon, 14% pedig azért, hogy lakva ismerje meg a másikat. Vajon működik-e az a házasság, párkapcsolat, ahol a párok alapvetően egymás hibáit akarják kifürkészni? Az eljegyzés vagy házasság előtt összeköltöző párok 20 százaléka elválik szemben a 10 százalékkal, akik házasságkötés után költöztek össze.

4. Ha a feleségnek „dugipénze”van, azaz mindig félrerak kisebb-nagyobb összeget a férj tudta nélkül, hogy magára költse. Ez tisztességes? Teljes nyíltság kell a házasfelek között az anyagiak között?

Azon gondolkodom, ha ez a házaspár családterápiára jelentkezne, mivel foglalkoznék először. Vajon miért kell, hogy dugipénze legyen ennek a feleségnek? Miért nincs „legális” anyagi forrása, hogy vegyen magának egy új ruhát? Miért van lelkifurdalása? És hol van a szeretet és a bizalom? Azt gondolom, hogy ez a feleség más megoldást aligha talál erre a kérdéskörre, minthogy dugipénze legyen. Ha egymással nem sikerül ezt megbeszélni, javasolt a külső segítség bevonása, mediátor, családterapeuta, lelkész személyében.

5. Egy házasságban a feleség a segítőtárs szerepét is betölti. De hol van az a vékony határ, hogy ne váljon szolgává a férjének? Természetes hogy vacsorát készít, mos, takarít, de egy feleség nem bejárónő! Hogyan lehet megfelelő egyensúlyt fenntartani a szolgaság és a segítőtárs között, hogy a feleség meg tudjon maradni feleségnek, férje szeretőjének és anyának?

A feleségeink nem azonosíthatóak és szoríthatóak be a vacsorakészítés, mosás, takarítás feladatköreibe. Ha lehet, a legnagyobb tisztelettel, nem a feleségnek, hanem a férjnek szeretnék válaszolni. Tisztelt Uram! Ön a legszerencsésebb ember a világon. Olyan felesége van, aki a segítőtársa szeretne lenni, de valamiért nem tud. Természetes számára, hogy mos, főz, takarít, nem a munkával van baja, hanem talán sosem kap ezért elismerést, egy figyelmes szót, köszönetet. Meg tudná mondani mikor mondta neki, jó hogy vagy nekem. Vagy szeretlek. Biztos ismeri a klasszikus viccet, amikor a feleség nehezményezi, hogy férje olyan régen mondta, hogy szeretlek. Mire a férj „… mondtam amikor elvettelek, ha valami változik majd szólok”. Na, ettől keserednek meg a feleségek! Ha ezen egy picit változtat melegebb lesz a vacsora, illatosabb lesz az inge, tisztább lesz a lakás, szófogadóbbak lesznek a gyerekek. És ha szükségesnek látják, szerezzenek egy bejárónőt.

6. Ha a férj fáradtan jön haza, mi a legjobb, amit a feleség tehet, hogy ne legyen veszekedés?

A Bibliából Ézsau jut eszembe. Ha kedves férje szereti a lencsét, főzzön neki. Higgye el ez mindig bejön. Komolyra fordítva a szót: amikor munka után belépünk a lakásba, kevesen tudjuk megvalósítani, hogy a küszöbön hagyjuk a napi problémákat. Szükség van, hogy átvegyük a lakásunk „atmoszféráját”. Ebben segítséget jelenthet az átöltözés, zuhanyzás valamilyen váltás, ami megtöri a mögöttünk lévő munkahelyi stresszes időszakot. Az egymás köszöntése után ne árassza el azonnal a megoldatlan feladatokkal, a gyerek viselkedésével, a sárga csekkekkel … Ha vár egy kicsit ő fogja kérdezni. Ha idáig eljutottak sokkal kevesebb esélye lesz a veszekedésnek.

7. Hogyan lehet kevés pénzből is megtakarítani?

Talán érdekesnek tűnik a válasz, de lehet. Azt szoktuk mondani, hogy aki anyagilag „jól áll” az szerencsés vagy áldott ember. Az is, de én nem hiszek a szerencse vagy áldás véletlenszerűségében. A váratlanságában igen. Visszakövették azon emberek történetét, akik lottón komoly összegekhez jutottak. Ezek az emberek rövid időn belül szinte kivétel nélkül rosszabb anyagi helyzetbe jutottak, mint előtte voltak. Akik a mindennapi életben az emberi életszükségletekhez megtalálják a legegyszerűbb megoldást, mindig olcsóbban tudnak vásárolni, mindig egészségesek, nem történnek velük tragédiák, káresemények, nem romlik el az autójuk, nem bünteti meg őket a rendőr… ők válnak szerencsés és áldott emberré. Ők azok, akik kevés pénzből is tudnak megtakarítani.

8.Hova és miként érdemes vagy lehet befektetni?

Mivel nem vagyok pénzügyi szakember, nem nagyon merek tanácsokat adni e téren. Egy befektetési tippem azért van, fektessünk be a gyermekeinkbe, hiszen a szülők feladata kincseket gyűjteni a gyermekeik számára és nem fordítva. Ha ezt tesszük, egy hosszú távú befektetést indítunk el. Azok a szülők, akik ezt a befektetési formát választják, nagy hozamra számíthatnak, idős korukban nem maradnak egyedül…

9.Szükséges-e a házaspároknak elvonulni időnként a családtól hosszú hétvégére?

Ezt a kérdést is tekinthetjük úgy, mint egy befektetést. Sokan úgy gondolkodnak a házasságról, hogy a házasságkötés után majd minden megy simán, gördülékenyen, magától. Valljuk be őszintén ez az álláspont hosszú távon nem tartható. Az amerikaiak felmérést készítettek, hogy mennyi időt töltenek el a párok beszélgetéssel, ami róluk szól és nem a hétköznapi dolgokról, feladatok megoldásáról. Ez az idő öt perc naponta. Abban bízom, hogy a magyar statisztika ennél jobb. A kérdező nagyon megragadta a lényeget „elvonulni” kell és szükséges a mindennapi fontos, de időnként kapcsolatőrlővé váló feladatözönből. Az így eltöltött időszak válik minőségi idővé, kapcsolat-, házasság- és szövetségerősítővé. És egy nagyon fontos élménnyel jöhetünk haza: még mindig van mondanivalónk egymás számára.

Házasság tartósítva Pénzes Zoltán -  Hit Gyülekezete Székesfehérvár HITKRESZ

Házasság tartósítva Pénzes Zoltán – Hit Gyülekezete Székesfehérvár HITKRESZ

Kapcsolatleltár

  • Kommunikáció
  • Pénzügyek
  • Szex
  • Gyermeknevelés
  • Személyiség
  • Konfliktuskezelés

10. Mi az erős, stabil család titka? Buktatói, krízispontjai?

Két fontos dolgot szeretnék említeni. Az első, hogy a párkapcsolatnak is vannak szakaszai, más kérdései vannak egy házasságkötés előtt álló párnak, egy gyerekeket nevelő vagy idős házaspárnak. Ha ezekben a családi életciklusokban a felmerülő kérdésekre nem kerülnek válaszok, törvényszerű, hogy tovább görgetjük azokat. Ennek következtében a házasság légköre az átlagosnál fokozottabb megoldási eszköztárat igényel. A másik, megfigyelhető, ahogy a házasságok, családok magyarázható okok miatt „beszorulnak”, izolálódnak. Nincs időnk egymásra, barátokra… Ezen a területen a Gyülekezethez való tartozás mindig átlagon felüli megoldást nyújt. Lesznek ismerőseink, barátaink, rálátunk arra, hogy ami nekünk kérdés az sokszor másoknak is az, segítséget kaphatunk bizonyos kérdésekben…

Házasság tartósítva Pénzes Zoltán -  Hit Gyülekezete Székesfehérvár HITKRESZ

Házasság tartósítva Pénzes Zoltán – Hit Gyülekezete Székesfehérvár HITKRESZ